Welkom bij Noodasiel Lommel!

Website created by Karen Maes, aka Veniqoh

Contact webmaster: info@veniqoh.be


Tags for Google search:

noodasiel,lommel,asiel,dieren,dierenasiel,unco,jerry,unco jerry,katten,kittens,honden,hond,kat,poes,pup,puppy,stafford,leonberger,husky

trooper.be zooplus.nl


Het zwerfkattenprotocol.

Noodasiel Lommel wil de populatie zwerfkatten tot een minimum beperken. In het asiel bevindt zich de revalidatielocatie voor het zwerfkattenproject Noord-Limburg waarbij de volgende gemeenten zijn aangesloten: Lommel, Leopoldsburg, Neerpelt, Overpelt, Peer, Hechtel-Eksel, Beringen, Tessenderlo, Ham, Bocholt en Hamont-Achel.


Wat is nu precies het zwerfkattenproject?

De bedoeling van dit, in Vlaanderen uniek project is, om de wilde zwerfkattenpopulatie terug te dringen zonder aan het welzijn van het individuele dier te raken.br /> Dit gebeurt door een wilde zwerfkat, na castratie/sterilisatie terug uit te zetten waar ze gevangen werd en op die manier gelijktijdig de populatie te verminderen en toch de 'geholpen' kat haar leven te laten voort zetten in de door haar gekende omgeving dus met zo weinig mogelijk stress.

Om dit project te kunnen realiseren, zijn er drie partners : de provincie, de deelnemende gemeentes en het asiel. De provincie zorgt, via een subsidie, voor de betaling van een fulltime kattenvanger/ster, de deelnemende gemeentes betalen de castraties/sterilisaties van de katten die in hun gemeenten werden gevangen en behandeld in het asiel en het asiel zorgt voor de kosten van de auto, het voer, de eventuele medische verzorging van de binnengebrachte zwerfkatten en de administratie.


Hoe werkt het nu?

Wel, wanneer een inwoner van een deelnemende gemeente wilde zwerfkatten in zijn tuin heeft, belt hij naar de milieudienst van de gemeente. Deze laatste maakt een melding naar het asiel en het asiel maakt een afspraak om de vangkooi(en) te komen plaatsen. De eerste keer dat dit bij een melder gebeurt, wordt er door de kattenvangster een uitleg gegeven van hoe het in zijn werk gaat en wordt er een afsprakendocument (contract) opgemaakt. Hierin staat nogmaals de werkwijze uitgelegd en wordt er ook duidelijk vermeld dat, om misbruiken te vermijden, tamme katten die toevallig in de kooi zouden terecht komen, niet geholpen worden maar als vondeling in het asiel worden gehouden. Zij volgen de wettelijke procedure van een vondeling: worden 15 dagen als vondeling opgevangen om de eigenaar de kans te geven ze terug te komen afhalen en na de 16de worden ze wel geholpen, gechipt en gevaccineerd en ter adoptie geplaatst.
De wilde katten worden, wanneer ze gevangen zijn, afgehaald door het asiel, geholpen en dan terug uitgezet. Dit uitzetten gebeurt in principe drie dagen na de ingreep. Ook hebben ze dan een knip in hun oor gekregen ter herkenning.

= een voorbeeld van 1 van onze diervriendelijke vangbakken.

Een probleem hierbij is de kattinnen met een nestje en de kittens. Wanneer bij een melding blijkt dat het gaat om een kattin met nestje of met een nestje waarvan de kittens al gespeend zijn, wordt eerst nagegaan hoe oud de kittens zijn. Wanneer ze minder dan vier weken zijn, wordt de raad gegeven de kattin voorlopig bij haar kittens te laten want die worden dan nog gezoogd.
Zijn de kittens ouder dan vier weken en jonger dan zes weken worden mama en kittens gevangen. De mama wordt geholpen en terug uitgezet, de kittens worden gesocialiseerd in een opvanggezin. Zijn de kittens echter zeven weken of ouder dan is het soms te laat voor socialisatie. In dat geval wordt de mama gevangen en geholpen. Voor de kittens wordt dan geval per geval bekeken of ze nog socialiseerbaar zijn. Zijn ze nog te socialiseren, dan komen ze naar het asiel, is dat niet het geval dan maakt het asiel een afspraak met de melder om, wanneer de kittens tien weken zijn, ze te komen vangen, te castreren/steriliseren en vervolgens terug uit te zetten. Dit lijkt vrij jong maar is de standaardprocedure die alle erkende asielen en organisaties in Limburg volgen of zouden moeten volgen.

Het project gaat dus wel degelijk over wilde katten, dit zijn katten die zich niet laten benaderen door mensen, niet om katten die tam zijn en om één of andere reden hun thuis zijn kwijtgeraakt. Van zodra een kat kan opgepakt worden en in een draagmand kan gezet worden, moet ze beschouwd worden als vondeling en moet de vinder ze zelf naar het asiel brengen.
Het voortbestaan van dit mooie project hangt vooral af van het feit dat het niet mag misbruikt worden om, op kosten van de gemeenschap, de eigen katten te laten steriliseren/castreren. Dit is niet alleen oneerlijk, het geeft ook aanleiding tot valse concurrentie tussen dierenartsen.Hoe melding maken?

Ondervindt u problemen met zwerfkatten, dan moet u de milieudienst van uw eigen gemeente contacteren.
Indien uw gemeente is aaangesloten, zullen onze medewerkers deze katten dan komen vangen. De VZW Noodasiel Lommel zorgt er op hun beurt dan voor dat de katten onvruchtbaar worden gemaakt. Na revalidatie worden de katten opnieuw vrijgelaten in hun vertrouwde omgeving. Wetenschappers hebben bovendien aangetoond dat dit de meest effectieve en diervriendelijke methode is om zowel overlast als dierenleed te bestrijden.

Pas op: deze actie betreft enkel de zwerfkatten, geen tamme (huis-)katten.


Help onze kattenvanger.

Onze kattenvanger werkt regelmatig met lege botervlootjes, krantenpapier en rechthoekige mosselbakjes.
Ook natvoer of oude dekens zijn altijd handig!

Als u zulke items heeft, mag u deze altijd binnen brengen. Deze zijn meer dan welkom!