Welkom bij Noodasiel Lommel!

Website created by Karen Maes, aka Veniqoh

Contact webmaster: info@veniqoh.be


Tags for Google search:

noodasiel,lommel,asiel,dieren,dierenasiel,unco,jerry,unco jerry,katten,kittens,honden,hond,kat,poes,pup,puppy,stafford,leonberger,husky

trooper.be zooplus.nl

Doelstellingen van VZW Noodasiel Lommel:

opkomen voor de rechten van het dier
de strijd tegen mishandeling, verwaarlozing en het overkweken van dieren aangaan
geen euthanasie voor een ouder en/of gezond dier toepassen
dieren socialiseren en ze een nieuwe thuis bezorgen, ook oudjes
verwaarloosde dieren opvangen
tips en advies geven over uw huisdier


De missie van VZW Noodasiel Lommel:

Dieren hebben recht op optimaal welzijn en zich gelukkig voelen.


De visie van VZW Noodasiel Lommel:

Dieren voelen zich thuis in de maatschappij waarin asielen overbodig zijn.

"Een hond kan je kopen, maar niet het kwispelen van zijn staart."


Erkend door het FOD.

Een asiel moet erkend zijn door de FOD om te mogen functioneren.
De FOD is de Federale Overheidsdienst, afdeling dierenwelzijn. Zij staan in om de asielen, kwekers en pensions te controleren. Zij voeren controles uit naar hun erkenningsnummer, de hygiëne en het dierenwelzijn, maar ook op de papieren die we moeten invullen.


Opstarting van het dierenasiel in Lommel.

Wanneer we een asiel willen opstarten, moeten we eerst een locatie hebben waar het gewestplan toelaat om een asiel uit te baten.
Dan bekom je een milieuvergunning. Let op: dat gaat niet over een leien dakje!

Vervolgens vraag je aan dierenwelzijn een erkenningsnummer. Weer krijg je een hele waslijst van reglementen en verplichtingen. We spreken hier over reglementering, papieren, werking en huisvesting.
Er bestaan normen die verwijzen naar de constructie van dierenhokken: de afmetingen, de structuur, de wijze van onderhoud... Voor elke afdeling heb je een quarantaineruimte nodig, een ziekenboeg, een verblijf en een uitloop. Ook dit alles is genormaliseerd.

Verder maak je de plannen van de locatie, de dierenartsenruimte, de opslag van voedsel enz. Alle lokalen dienen een rookalarm en brandbeveiliging te hebben.

Dan zijn er nog de opgelegde veiligheidsnormen. Genoeg om een heel dossier op te stellen. De FOD komt dan een controle uitvoeren en geeft hierbij opmerkingen.
Wanneer alles is goedgekeurd, bekom je het nummer. Dit nummer vermeld je op al je documenten. Dit heb je nodig om je dieren op sites en tijdschtiften te vermelden. Zonder erkenningsnummer mag geen enkele site, krant of tv je toelaten om te adverteren of om een dier aan te bieden. Eigenlijk is het zelfs verboden dat een particulier een bericht aanhangt met 'hondjes of katjes te koop of te bekomen'.

We moeten elk dier inschrijven, voorzien van een asielfiche, evaluatiepapier en afstands- of adoptieformulier. Elke hond dat het asiel verlaat, moet een identificatiechip hebben. Jaarlijks dienen we aan de fod een listing door te geven met het aantal opgevangen en geplaatste dieren.


Beginselverklaring van een goed asielbeleid.

Samen met de officiële asielen van Sint-Truiden, Genk en Kinrooi wordt het provinciaal asielbeleid, dat opgebouwd is in 16 artikels, strak opgevolgd.
Bekijk deze PDF file in volgende pagina.


Erkend als stagebedrijf.

De erkenning van Noodasiel Lommel vzw (100413226) als leerbedrijf is uitgebreid met de opleidingen 'vakbekwaam medewerker dierverzorger' en 'dierenartsassistent paraveterinair'.